Европейската комисия огласи днес пролетната си икономическа прогноза, в която данните

...
Европейската комисия огласи днес пролетната си икономическа прогноза, в която данните
Коментари Харесай

Русия замести ковид-19 като главен вредител на световната икономика

Европейската комисия огласи през днешния ден пролетната си икономическа прогноза, в която данните са занижени поради войната в Украйна. Евроккомисарят за стопанската система Паоло Джентилиони (Италия) сподели на конференция в Брюксел, че " спрямо нашата зимна прогноза, оповестена две седмици преди нахлуването на Русия в Украйна, растежът на стопанската система на Европейски Съюз е ревизиран към по-нисък %, а инфлацията е по-висока ".

Сега предвиждаме стопанската система на Европейски Съюз да нарасне с 2,7% тази година, преди да се забави в допълнение до 2,3% през 2023 година За 2022 година това е с 1,3 процентни пункта по-ниско от плануваното през февруари, едно от най-резките намаления сред прогнозите през последните години. Очаква се годишната инфлация да доближи рекордно високо равнище от 6,8% тази година и да спадне до 3,2% през 2023 година, изясни комисарят.

Войната ускори насрещните ветрове, които преди се очакваше последователно да стихнат с отшумяването на пандемията от ковид-19. Те включват внезапното повишаване на цените на суровините и задълбочаването на съществуващите разстройства от страна на предлагането, както и появяването на нови, да вземем за пример в превоза и логистиката. Правителствата са в развой на последователно унищожаване на ограниченията за незабавна поддръжка при ковид-19 и цикличното възобновяване на приходите е в разгара си. Но несигурността явно се е нараснала и е свързана предимно с продължителността на войната. Не се чака извънредно нарасналото геополитическо напрежение да се възстановява преди края на прогнозния небосвод – това са нашите догатки, сподели Джентилиони.

Все отново се чака европейската стопанска система да продължи да се пораства, защото остатъчната сила от повторното отваряне след пандемията и мощният политически отговор на шока от ковид-19 към момента поддържат растежа. Прогнозата за напредък за тази година е 2,7%, но от тях цели 2 процентни пункта се дължат на извънредно мощното възобновяване от предходната година. Без този по този начин наименуван „ резултат на преместване “, растежът в границите на годината за 2022 година е понижен от 2,1% на 0,8%.

Инфлацията набира скорост от началото на 2021 година В еврозоната тя набъбна от 4,6% на годишна база през последното тримесечие на 2021 година до 6,1% през първото тримесечие на 2022 година и по-късно до 7,5% през април. Това е най-високият % в историята на паричния съюз. Това ускорение се дължи на скока на цените на суровините, които подвигнаха инфлацията на цените на силата и храните до многогодишни връхни стойности. В същото време инфлационният напън се уголемява и към други категории артикули и услуги. Очаква се инфлацията да доближи връх от 6,9% в еврозоната през второто тримесечие на тази година и по-късно последователно да спадне. На годишна база се планува инфлацията в еврозоната да доближи 6,1% през 2022 година, преди да падне до 2,7% през 2023 година

Последните показания за инфлацията и прогнозите за идващите две години се разграничават доста в другите държави-членки. През 2022 година се чака инфлацията да варира от 4,4% в Португалия до 12,5% в Литва, като четири държави-членки имат инфлация под 5% и пет над 10%. През 2023 година се чака диапазонът да се стесни доста до сред 1,8% (Испания) и 7,1% (Полша). Очакваната инфлация в Централна и Източна Европа е очевидно по-висока, в сравнение с в останалата част от Европейски Съюз. Разликите в инфлацията отразяват значително смисъла на силата и храните в националните потребителски кошници.

Основният удар върху стопанската система на Европейски Съюз идва от пазарите на първични материали, най-вече възходящите цени на силата, само че също и на питателните артикули. Рязко покачващите се цени на суровините потискат покупателната дарба на семействата и покачват индустриалните разноски за компаниите, като в същото време подхранват инфлацията.

Войната също натежава мощно върху световната интензивност и търговията, намалявайки външното търсене на експорт от Европейски Съюз. Първо, непосредствено, посредством спада в търговията с района във война, само че също и посредством огромен потрес в изискванията на търговия и изострящ се дефицит и разнообразни спънки от страна на предлагането.

Финансовите пазари също са значим канал за влияние. Войната провокира преоценка на финансовите активи, стягане на изискванията за финансиране и увеличение на вероятностите за ускорено нормализиране на паричната политика.

Войната трагично увеличи несигурността и съществено накърни доверието на семействата и бизнеса тъкмо когато по-голямата част от Европейски Съюз се отърсваше от удара на пандемията.

Ударните талази на съветската инвазия в Украйна отекват в международен мащаб, сподели комисарят за стопанската система. Прякото влияние е обвързвано със срутва на активността и търговията с източните съседи на Европейски Съюз. Косвено негативните резултати върху световното търсене идват от скока на цените на суровините, спирания в доставките на първични материали, задълбочени транспортни усложнения и стягане на изискванията за финансиране.

Блокадите поради пандемията в елементи от Китай в допълнение отслабват вероятностите за разрастваща се Азия, с световни последствия посредством засилени разстройства в логистиката и веригите за доставки.

Отразявайки тези насрещни ветрове, прогнозата за напредък на международната стопанска система през 2022 година е намалена с 1,3 процентни пункта спрямо есенната прогноза. Така че в този момент се чака световният Брутният вътрешен продукт да се усили с 3,2% през 2022 година, преди да се усили до 3,5% през 2023 година

След доста мощно възобновяване през 2021 година размерът на световния импорт на артикули и услуги в този момент се предвижда да нарасне с 4,9% и 4,4% надлежно през 2022 година и 2023 година Това е с 1,5 процентни пункта по-ниско, в сравнение с бе прогнозата.

Пазарът на труда навлезе в 2022 година на здрава основа. Миналата година стопанската система на Европейски Съюз сътвори повече от 5,2 милиона работни места и притегли близо 3,5 милиона повече хора на пазара на труда. Освен това безработицата в края на 2021 година падна под предходните рекордно ниски равнища.

Предвижда се заетостта в Европейски Съюз да нарасне с 1,2% тази година, само че и тук годишният ритъм на напредък се покачва от мощната инерция през втората половина на предходната година. Очаква се хората, които бягат от войната в Украйна към Европейски Съюз, да навлязат на пазара на труда последователно, с осезаеми резултати едвам от идната година.

Прогнозата е, че нивото на безработица ще намалее още, до 6,7% тази година и 6,5% през 2023 година в Европейски Съюз. В еврозоната се планува безработицата да бъде 7,3% през 2022 година и 7,0% през 2023 година

Тази добра вест за заетостта е помрачена от обстоятелството, че през 2022 година се чака покупателната дарба да намалее в действително изражение, защото не се планува заплатите да се оправят с инфлацията.

Допълнителен насрещен вятър за растежа ще пристигна от спада на спестяванията на семействата. 

Европейската комисия чака междинна годишна цена на петрола вид Брент от 103,6 $ за барел през 2022 година и 93,5 $ през 2023 година

Европейска комисия също по този начин удвои прогнозата за инфлацията в Съединени американски щати за 2022 година от 3,3% на 7,3%, а растежът на Брутният вътрешен продукт съгласно прогнозите ще спадне от предстоящите 4,5% на 2,9%.

Очаква се темпът на стопански напредък на Китай да спадне до 4,6% през 2022 година спрямо предстоящите 5,3%.

Европейската комисия чака инфлацията в Русия да надвиши 20% през 2022 година и да спадне до 10% през 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР